ІТ-курси чи ІТ-спеціальності університетів: порівнюємо

CHI IT Academy

Студентська лабораторія переймається проблемами сучасної освіти, яка сьогодні проходить важливі етапи трансформації. І одна із таких важливих змін - витискання класичної університетської освіти спеціалізованими курсами, які надають слухачам знання, необхідні на ринку праці. Найважливіші зміни у такому контексті відбуваються з ІТ-освітою, яка є флагманом таких трансформацій.

Наші порівняння курсів та класики почнемо з простого, але зрозумілого прикладу. Серед вакансій ІТ-компаній досить часто можна бачити потребу у кваліфікованих прожект-менеджерах. Пристойна заробітна плата під таку вакансію - рушій для зацікавленості багатьох охочих мати таку роботу. Але де цій професії вчать? Ні в одному державному навчальному закладі такої спеціальності немає. Більш того, навіть у переліку наявних спеціальностей у класифікаторах ви не знайдете. Єдиний шлях опанувати професію - курси project manager, які пропонуються відповідними компаніями. Інколи навіть тими, які потім і на роботу собі своїх же випускників візьмуть.

Порівнюємо ІТ-курси та ІТ-спеціальності

Сконсолідуємо порівняння у таблиці нижче для зручності. Порівняємо, що студент (слухач) може мати чи отримати під час навчання на ІТ-курсах, та на ІТ-спеціальності в університеті.

***ІТ-курсиІТ-університет
Витрати часу4-10 місяців4-6 років
Отримані знанняПрактичні знанняЗагальна теорія
Процес навчанняСупровід ментораВиснажливі іспити
ПрацевлаштуванняРеальні вакансіїШукати самому
СпільнотаЗацікавлена аудиторіяРізна публіка
Вартість навчанняСумарно витрати меншіЗалежить від форми навчання

І останній аргумент: як свідчать опитування, типовий слухач курсів отримав або здобуває освіту в університеті (для диплома) і навчається на ІТ-курсах для отримання конкретних практичних навичок і знань та умінь. Отже, типовий стан справ у класичній освіті стає зрозумілим - тут акцент на загальний розвиток, а не на практично потрібні знання. І особливо це відчувається там де навчаються (чи удають) IT-спеціальностям.

Що буде далі?

Ми розпочали цю публікацію з того, що писали про трансформацію в класичній освіті. Подобається це університетам чи ні, але єдиний шлях не втратити попит на навчання - консолідація з ІТ-компаніями на кшталт CHI IT Academy: https://chiacademy.software і фахівцями-практиками аби здобувати практичний досвід і осучаснювати навчальний контент.

Онлайн всего: 2
Гостей: 1
Пользователей: 1

STUDLAB Сообщить про опечатку на сайте