Штучний інтелект проти систем перевірки на плагіат

Skandy vs ChatGPT

Як добре знають постійні читачі студентської лабораторії, ми уже декілька років порушуємо тему про необхідність осучаснення завдань для студентів та відмову від традиційних форматів завдань, на кшталт, рефератів. Не можемо обійти стороною і курсові роботи. Точніше не самі курсові роботи, а пояснювальні записки до них, у першу чергу. Сьогодні проблема академічної доброчесності стає ще актуальнішою через інтернет-активність штучного інтелекту. Без сумніву, що поряд з копірайтерами, студенти у числі найбільш активних користувачів штучного інтелекту від ChatGPT. І з цим щось таки потрібно робити. Ось про це й піде мова тут.

Засоби перевірки на плагіат

Там, звісно, противажелем штучному інтелекту можна вважати системи перевірки текстів на плагіат. І такі системи досягли значного успіху. Як приклад, наведемо систему Скенді (Skandy), в якій реалізована не тільки перевірка курсової на плагіат онлайн, але і є модуль (AI-detector) наявності в текстах фрагментів створених штучним інтелектом. Сервісом можуть користуватися і студенти, і викладачі, звісно. Безумовно, старанний студент має змогу самостійно перевірити свою роботу на плагіат та на штучний інтелект перед тим, як віддати свою роботу на перевірку викладачу. Можливо такий студент навіть може спростити перевірку викладачу і надати докази попередньої перевірки роботи. Але, хтось таки застосує цю можливість аби не потрапити у халепу, коли викладач зрозуміє, що робота студента має ознаки плагіату чи застосування засобів автоматичного створення текстів.

А що буде далі?

Протистояння софту

Системи ШІ будуть вдосконалюватися, це - незаперечний факт. У тому числі маючи за мету перевершити алгоритми перевірки на застосування штучного інтелекту. Уже сьогодні ChatGPT з легкість перепише свій текст, може змінити стиль тексту та використовувати синоніми. Звісно, що удосконалюватимуться й алгоритми виявлення плагіату та ШІ у текстах. Хто-кого? Можна навіть не сумніватися, що у системах перевірки на плагіат будуть використані алгоритми притаманні системам штучного інтелекту. Звісно, це захопливий батл, але він відсуває студента та його знання на другий план.

Що робити викладачам?

Очевидний шлях - використовувати ті ж системи, що й студенти, перевіряти роботи на плагіат та застосування текстів з авторством штучного інтелекту. Отже, час викладача буде використовуватися не за призначенням. І хоча такі сервіси як Skandy зручні та інтуїтивно зрозумілі у користуванні, та є досить ефективними помічниками у боротьбі за порядність у навчанні, проте, не можна виключити, що комусь таки вдасться обдурити викладача.

Інший шлях - удосконалювати свої завдання відповідно до викликів сьогодення. Наприклад, з тими ж курсовими роботами слід змістити акцент з пояснювальних записок до курсової на реальні розробки та проєкти.

Ще декілька думок на завершення

Надамо тут, у стилі студентської лабораторії поради викладачам і студентам:

  • Якщо ви викладач, то використовуйте системи штучного інтелекту під час викладання своєї дисципліни, показуйте їх недоліки та переваги й можливості саме для вашого навчального предмета;
  • Давайте студентам завдання, в яких слід скористатися можливостями Штучного Інтелекту;
  • Порівнюйте на заняттях тексти написані людиною та штучним інтелектом;
  • Ніхто не може заборонити студенту скористатися системою ШІ для генерації тексту чи розв'язання певної задачі. Тому, перед тим як запропонувати задачу - спробуйте розв'язати її у ChatGPT. Якщо той упорається - змініть умову задачі, заплутайте свого візаві.
  • Студентам теж радимо використовувати ШІ для того, щоб дізнатися більше, прискорити виконання своїх завдань, але робіть посилання і чесно повідомляйте викладачу що і як було створено ШІ за вашим завданням. Це принаймні порядно.
  • Штучний інтелект і далі буде удосконалюватися і не слід це ігнорувати зараз, а потрібно підлаштовуватися під його можливості.

P.S. У коментарі можете написати чи користуєтесь ви системами перевірки на плагіат, як вони вам допомагають у навчанні. Також можете висловити вашу думку: хто переможе - штучний інтелект чи системи перевірки на плагіат?

Оставить комментарий

Вы должны быть авторизованы , чтобы оставить или оценить комментарий.

Онлайн всего: 1
Гостей: 1
Пользователей: 0

STUDLAB Сообщить про опечатку на сайте